zaterdag 28 december 2019

Feest van de Heilige Familie

Op zondag 29 december 2019 vieren wij het Feest van de Heilige Familie in de Liturgie van de zondag. Zoals uit het vervolg van het Evangelie blijkt, is een rustig samenleven van de H.Familie in het Joodse land niet mogelijk. Koning Herodes komt via een aantal Wijzen uit het Oosten er achter dat een Koning der Joden is geboren en wil Hem via een moordaanslag persoonlijk uitschakelen. Vrij kort na de geboorte moeten Josef, Maria en het Kindje Jesus halsoverkop - op dringend advies van de Engel - vluchten naar Egypte wegens een moordaanslag die op onze Heer werd uitgedacht. Jesus is nog niet pas geboren en machthebbers zijn al uit op zijn ondergang. Maar je kunt je wel eens afvragen: is het tegenwoordig anders gesteld dan?

De afgelopen 50 jaar is zowat alles ondernomen om de Huiskerk in Nederland kapot te maken. Tegenwoordig zijn er maar weinig Rooms Katholieke ouders meer die in de lijn van het Evangelie leven. Hoeveel Nederlandse machthebbers hebben de afgelopen decennia geen maatregelen uitgevaardigd die in feite een doodsteek bleken te zijn voor de Huiskerk in ons land? Voorbeelden zijn er genoeg: moeders die volgens onze regering moesten werken, evenals vaders, waardoor de kinderen in een of andere "opvang" terecht kwamen. En dan hebben we het niet over de enorme kosten die ouders voor de kinderopvang kwijt zijn. Ook de kerkgang wordt gefrustreerd doordat werken op zondag opeens als een heel "normaal" verschijnsel wordt aangeduid. Wie weigert als Christen op zondag te werken wordt niet zelden door werkgevers in een voorronde van het sollicitatiegesprek al afgewezen. Waarom kan de overheid niet eens stimuleringsmaatregelen voor gelovige gezinnen met kinderen lanceren? Of is dat soms te moeilijk? En waarom wordt de Huiskerk steeds ondergraven door allerlei overheidsmaatregelen?

Daarom moeten wij hopen op een moedige getuigenis van al die gezinnen met kinderen die ook echt "nee" zeggen tegen ondergravende maatregelen en waarvan die maatregelen niet zelden het gezin op de korrel lijken te nemen. Volgens het Tweede Vaticaans Concilie is het gezin de ecclesia domestica, waar de ouders door woord en voorbeeld voor hun kinderen de eerste geloofsverkondigers zijn.  Hieruit kunnen weer de roepingen te voorschijn komen voor het priesterschap en het religieuze leven.

Gelukkig bestaan ze nog: goede Rooms Katholieke gezinnen die zich niet willen conformeren naar de waan van de dag en Christus als leidraad willen nemen en niet een of andere afgod die door seksueel revolutionairen of door de inheemse bevolking in de Amazone is uitgedacht. Zij willen wél graag hun kinderen gelovig en authentiek opvoeden en er voor zorgen dat ze een fatsoenlijke kerkgang kennen. Daarom moet het authentiek katholiek gezin worden bevorderd. In het oude China wist men het al: als het gezin in orde is, dan zal het met de maatschappij vanzelf ook goed komen.


Eerste lezing : Sir.3,2 -6.12 -14
Tussenzang : ps.128,1 -5
Tweede lezing : Kol.3,12 -21
Evangelie : Mt.2,13 -15.19 -23 
Jaar: A. Kleur: Wit.