dinsdag 18 juni 2019

Hebben wij nog wel Katholieke bisschoppen?

Vandaag op 18 juni maakte iemand mij erop attent dat een aantal Zuid-Amerikaanse bisschoppen aanwezig zijn geweest bij een afgodendienst en dat zij daarin ook geparticipeerd hebben. Als je de foto's ziet, dan vraag je af wat hier aan de hand is. Een gevalletje van geloofsafval? Of werd het Katholiek geloof afgezworen? Het is natuurlijk gissen, maar zeker is dat de foto's de nodig vragen oproepen, vooral als je bedenkt dat er zeer veel Christenen van de Katholieke Kerk in het Romeinse rijk op gruwelijke wijze voor hun geloof werden doodgemarteld, enkel en alleen maar omdat ze weigerden te offeren aan de 'goden'. En dan zie je dit soort foto's...

Ik moet erbij zeggen dat het niet mijn bedoeling is om kritiek op bisschoppen te uiten. Niet direct of indirect. Maar ik denk dat ik de enige niet ben die graag een paar antwoorden van deze bisschoppen wil hebben en vooral naar het waarom. Deze foto's komen precies op de tijd dat het werkdocument van de Amazone is vrijgegeven en het is nu al zeker dat dit document de nodige vragen oproept. 

Volgens het bijschrift van de foto betreft het een Inca-ceremonie waar de nieuwe Bisschop Atisha bij was. De ceremonie was - volgens het bijschrift van de foto - een daad van Inca-aanbidding opgedragen aan de 'goden' van de aarde (Pachamama), Tata Inti (zon) en de Malkus (de geesten van de bergen). Een groep Chileense bisschoppen waren bij deze 'ceremonie' aanwezig. Die vond plaats op 17 januari 2015. 

De Inca-priester is geknield op een tapijt dat omgevormd is tot een soort 'altaar'. Op dit 'altaar' worden dan bladeren van de Coca-plant, een zak zaden en twee flessen, een met water en de andere met sterke drank neergelegd. Deze worden dan aan de heidense afgoden geofferd. Opvallend is dat deze Katholieke bisschoppen voor dit 'altaar' bogen. Onder de aanwezige bisschoppen waren ook aanwezig de Apostolische nuntius van Chili en de Aartsbisschop van Santiago. Opvallend is dat deze bisschoppen allemaal in de rij staan om de blaadjes aan de 'goden' te offeren. 

De gewone gelovigen begrijpen het intussen niet meer. Dat is inmiddels ook wel duidelijk.