zaterdag 3 november 2018

God lief hebben met heel je hart en ziel

De liefde waar wij tegenwoordig over spreken is niet zelden oppervlakkig. Zodra mensen tegen elkaar zeggen: "ik houd niet meer van je", dan kun je oprecht de vraag stellen of die persoon überhaupt wel gehouden heeft van die ander. Want wie écht houdt van die ander, zal dit nooit zeggen. Laat staan dat men uit elkaar gaat. Heel vaak denken mensen dat verliefdheid het zelfde is als "houden van", maar daar zit een wereld van verschil in. Verliefdheid verdwijnt namelijk en als niets achter blijft, valt men in een leegte. En vaak is dat de leegte van de echtscheiding. 

Jesus geeft antwoord op een Schriftgeleerde over de vraag hoe het Eerste Gebod luidt. En Jesus antwoordde: "Hoor Israël! De Heer onze God is de enige Heer. Gij zult de Heer uw God beminnen met geheel uw hart, geheel uw ziel, geheel uw verstand en geheel uw kracht. Het tweede is: gij zult uw naaste beminnen als uzelf. Er is geen ander gebod voornamer dan die twee." Let wel: we spreken hier over een heel bijzondere liefde, de liefde tot God. 

De liefde die wij aan God moeten geven en die Jesus hier bedoelt komt van de Goddelijke deugden, Geloof, Hoop en Liefde. Maar de Goddelijke deugd van de liefde die God tot voorwerp heeft, heeft een verbintenis met de liefde die wij aan onze naaste geven. En onze naasten, zijn niet alleen onze vrienden, maar zeker ook onze vijanden, omdat ook onze vijanden onze naasten zijn.

Willen wij God écht liefhebben, dan moeten wij die liefde aan Hem teruggeven via onze naasten, aangezien wij de liefde aan God niet direct aan Hem kunnen teruggeven. Hij hield immers al van ons met oneindige liefde voordat wij zelfs maar bestonden. De liefde die wij dus onze naasten bewijzen met de goede werken, beschouwt God als aan Hém gedaan (zie daarvoor Matteus 25;40). De liefde uit zich ook in goede werken doordat Gods kinderen voor anderen bidden en anderen ook helpen. Zo wordt de wereld beter en zullen de wonden die geslagen zijn door de zonde worden genezen. Iemand die echt van je houdt, en je daardoor niet in de steek laat, kan wonderen verrichten.

Wil je graag de wereld veranderen? Begin dan bij jezelf. Begin met de liefde. De liefde bedekt immers zeer veel zonden (1Petrus 4;8) en zonder de liefde zijn wij maar een schelle cimbaal of een rammelend bekken (1Korinthiërs 13). Zonder de liefde zijn wij niets.

1e lezing: Deut.6,2‑6 2e lezing: Hebr.7,23‑28 Evangelie: Mc.12,28b‑34