woensdag 21 november 2018

Geloofstrouw bespot en neergehaald

De afgelopen 50 jaar waren geen mooie jaren voor de Katholieke Kerk in Nederland. Vlak na de sluiting van het Tweede Vaticaans Concilie brak in het Nederlandse Noordwijkerhout een opstand uit. Die opstand kwam van de toenmalige zittende bisschoppen. Plotseling mochten we niet meer naar de H.Mis die generaties een grote troost en rustpunt was, plotseling moest het celibaat worden 'afgeschaft'. Opeens werd het Latijn uit de Kerk verbannen, de prachtige polyfone muziek verdween en er verschenen kinderliedjes om de 'Liturgie op te luisteren' en menige afvallige bedacht zelf wat 'eucharistische gebeden'. De meesten in de Kerk waren geshockeerd, en velen voelden zich verraden door de eigen priesters. Niet zelden gingen deze gelovigen de Kerk uit om zich voorgoed af te keren van het Katholiek Geloof. Van de ene dag op de andere verdween de schoolse Catechese en binnen één generatie wist niemand meer iets van het Katholiek Geloof. 

Van de ene dag op de andere dag werden we verraden, werd de kudde van Christus in de steek gelaten en werd ons later geleerd dat goed opeens kwaad was en andersom. Deze aanval duurt nog steeds voort, maar gelukkig woonde in Rome de Paus die onze harten in deze beproevingen wist te troosten zodat we voelden dat we niet alleen voor stonden in deze afschuwelijke tijden. 

De troost in Rome verdween uiteindelijk ook, met dank aan een paar prelaten die via een onder-onsje en handje-klap een nieuwe pauskeuze regelden in Sankt Gallen. Nu worden we dagelijks vanuit Rome getrakteerd op scheld-kanonnades, worden de trouwe gelovigen geschandaliseerd en dagelijks voor oud vuil uitgemaakt en uitgescholden. Er gaat geen dag voorbij of we worden rigide farizeeërs en voor andersoortig vuil versleten, alsof we alleen de voorschriften van de Wet zouden naleven zonder inhoud. Staat er niet geschreven in het Achtste Gebod: "Gij zult geen valse getuigenis afleggen tegenover uw naaste"? Waarom werden we ook vanuit Rome verraden? Waarom werden we verraden door onze eigen priesters? Waarom mochten we de H.Mis in de Buitengewone Vorm niet meer bijwonen? Waarom werden de trouwe gelovigen en goede priesters bij voortduur via de media over de kling gejaagd? 

Wat voor kwaad hadden wij dan gedaan?