donderdag 5 april 2018

H.Eucharistie is wel degelijk een teken van eenheid

Al in de vroege periode van de Katholieke Kerk zagen de theologen, zoals de Heilige Augustinus, de H.Eucharistie als een teken van de eenheid. Augustinus roept immers vanwege de verhevenheid van de H.Eucharistie uit: "O sacrament van goedheid! O teken van eenheid! O band van liefde!". Je kunt daarom de H.Eucharistie niet zien zonder die eenheid die Christus notabene zelf gewild heeft. Daarom kan iemand niet zomaar de H.Eucharistie ontvangen als hij of zij niet in volledige gemeenschap, in eenheid met de Katholieke Kerk leeft. Dat is altijd zo geleerd en is altijd zo geloofd. 

Er zijn in het Wetboek van Canoniek Recht richtlijnen gegeven, onder welke omstandigheden niet-katholieke gelovigen de H.Eucharistie mogen ontvangen (zie daarvoor CIC 844). In de catechismus van de Katholieke Kerk staat daarover het volgende in nummer 1401:

Wanneer naar het oordeel van de ordinaris een ernstige nood ertoe dwingt, kunnen katholieke bedienaars de sacramenten (eucharistie, boete, ziekenzalving) toedienen aan andere christenen die niet in volledige gemeenschap met de Katholieke Kerk leven, als zij er uit eigen beweging om vragen: zij moeten het Katholiek geloof betreffende deze sacramenten beamen en de juiste gesteltenis bezitten.

Het is logisch dat zomaar de Sacramenten uitreiken aan Christenen die niet in volledige gemeenschap met de Kerk leven, niet tot de mogelijkheden behoort, en ook nooit behoord heeft. Anders spreek je van intercommunie en dat is gewoonweg niet toegestaan. Dat is al van de oudste tijden ons overgeleverd. Daarom zegt Augustinus ook dat de H.Eucharistie een teken van eenheid is.

Het lijkt erop dat niet alleen een deel van de Duitse bisschoppen de weg volledig is kwijtgeraakt via de "eucharistische honger" te introduceren, maar ook bij het Katholiek Nieuwsblad moet men gaan oppassen wat men schrijft. In het artikel: Duitse bisschoppen verdeeld over communierichtlijn schrijft de redactie onder het kopje "Competentie overschreden" dat wat de Duitse bisschoppen willen: "...een breuk zou betekenen met de leer." De krant spreekt van: "zou betekenen", wat duidelijk niet klopt, want het betekent wel degelijk een breuk met de Leer. Het is namelijk altijd geloofd dat de H.Eucharistie een teken van eenheid is, en je kunt dit niet zomaar opzij zetten om een trukendoos in Duitsland te beschrijven door van "eucharistische honger" van niet-katholieke gelovigen te spreken, zoals een deel van de Duitse bisschoppen dit graag wenst te zien. 

Het is daarom jammer dat er steeds meer energie lijkt te worden gestoken in het op - sluwe wijze - verdonkeremanen van de Leer, want dat is juist wat er op dit moment bij voorduur lijkt te gebeuren. En dat laatste brengt ons naar een bijbelcommentaar op de Openbaring van Johannes die het zesde zegel beschrijft: "En de zon werd zwart als een haren zak". De H.Victorinus zegt hierover: "de zon werd (zwart) als een haren zak, betekent: de helderheid van de Leer zal worden verduisterd door ongelovigen."