Zelden heeft een boek bij velen een onuitwisbare indruk achtergelaten als in: "De Dialoog" van de Heilige Catharina van Siëna (de volledige titel is: De Dialoog van de Goddelijke Voorzienigheid) en dat er mensen zijn die zó gegrepen zijn door dit werk, dat ze zelfs een roeping kregen en later in een klooster intraden. Wie iets meer wil weten van deze grote heilige en Kerklerares, wordt verwezen naar de link van haar naam bij de opening van dit artikel hierboven alwaar een deel van haar leven staat beschreven.
De Dialoog is zeker geen gemakkelijk boek om te lezen, maar het is zeker zeer de moeite waard voor iedereen die zijn geestelijk leven een goede impuls wil geven. De laatste vertaling was van 1935, en was voor de lezer nauwelijks meer toegankelijk. De vertaalster kwam het boek (in de Engelse taal) tegen als studente in Rome. Ze zegt: "Het was alsof de waarheid eens écht helder beschreven was" en dat het boek haar inspireerde om werk te maken van haar katholiek geloof. Hetzelfde boek kwam vervolgens tien jaar later nogmaals onder haar aandacht bij het opruimen van de boekenkast. Omdat de laatste vertaling uit 1935 stamde en nauwelijks nog verkrijgbaar was, besloot ze een nieuwe vertaling vanuit de Engelse brontekst te maken. Deze brontekst was een zo letterlijk mogelijke vertaling uit het Italiaans. De Nederlandse vertaling is verder gecontroleerd door een aantal deskundigen. Een inleiding tot het leven en de spiritualiteit van Catharina is geschreven door Stefaan Lecleir, die als priester werkzaam is aan het Seminarie van Namen.
De Dialoog is ontstaan vanuit een diepe mystieke ervaring van God die steeds opnieuw mensen in vuur en vlam weet te zetten. De tekst is geconcentreerd in voorbeelden die duidelijk aangeven hoever we zelf precies op weg zijn naar God. De lezer herkent dit ogenblikkelijk, maar ziet ook in dat hij of zij nog ver weg is naar het pad van de volmaakte liefde. Het geschrift geeft niet alleen veel zelfkennis, maar ook kennis over anderen in hun weg naar God. Wie dit boek leest doet er goed aan geen haast te hebben, maar de tijd te nemen om elke pagina goed in zich op te nemen. Dit werk mag zeker niet ontbreken bij een ieder die echt vooruit wil komen in zijn of haar geestelijk leven.