dinsdag 24 mei 2016

De kern van de zaak: de Navolging van Christus

Je kunt hele theologische verhandelingen lezen, discussiëren met geleerden, spreken met theologen en schriftdeskundigen van naam en toch na afloop van zo'n gesprek volledig de boot missen. Je kunt diepgaande gesprekken houden over de moraaltheologie en zelfs spreken over Quantumfysica, Relativistische effecten die optreden bij het z.g. Dopplereffect, bezig houden met integraal- en differentiaalrekening compleet met zwarte gaten en zwaartekracht-straling, maar uiteindelijk toch de kern van de zaak niet zien. Als je al in staat zou zijn alle geheimen en alle wetenschap te kennen, maar je het aan één ding zou ontbreken (de liefde), dan klink je als een schelle cimbaal (1 Korinthiërs 13;1-2). Zet daarom even alle wetenschap en kennis op een ander spoor, en concentreer je op de Navolging van Christus. Dát is de hoofdzaak. We beweren dus niet dat theologie en wetenschap onnodig zijn, maar er zijn mensen die zich teveel bezighouden met kwellende theologische (en andere) vraagstukken en daardoor de kern van de zaak niet zien.

Het beroemde werk van Thomas à Kempis is na de Heilige Schrift, het meest gelezen boek over het inwendig leven. Het werk dat zó belangrijk is voor de religieus, maar evenzo voor de priester en natuurlijk ook voor de leek. Wie het werk gratis (en zonder registratie!) wil downloaden voor een e-reader, kan dit doen via deze link. Klik daar op de blauwe knop met de tekst "Downloaden".  
Waarom zeggen we dit?

Je kunt je volproppen met aardse wetenschap of heel veel over de theologie weten, maar uiteindelijk gaat het om Christus met daden na te volgen. Vooral de daad is belangrijk, want wie beweert dat het goed is alleen toehoorder te zijn (zie Jacobus 1;22) komt terecht bedrogen uit. Je geloof immers, moet je met je daden kunnen bewijzen. En kom niet zeggen: ik geloof in een God, dat is voldoende om gered te worden...want duivels geloven dat immers ook, maar zitten toch in de Hel (vergelijk Jacobus 2;19). Daarom, laten wij Christus navolgen. Zijn juk is immers zacht en Zijn last is licht (Matteus 11;30).