donderdag 24 maart 2016

Waarom God het lijden toelaat

Als er een nare gebeurtenis plaatsvindt, of als er sprake is van lijden van een dierbare, dan stellen veel mensen de vraag waarom God dit lijden toelaat en als God goed is, waarom Hij dan niet ingrijpt om dit lijden te voorkomen?
Het antwoord is, dat God het lijden gebruikt om de mens juist veel genade te geven, mits men het lijden maar accepteert. Wie het lijden als een opdracht beschouwt, die ziet het lijden als een offer dat een oneindige waarde moet krijgen wil God dit kunnen accepteren. Lijden wordt niet gebruikt door God om je te knakken, maar om je meer genade te geven, mits je dit lijden volledig wil aanvaarden. God neemt het lijden niet weg, maar geeft er een diepere betekenis aan. Wie echt Gods H.Wil wil doen en het lijden als een opdracht ziet, die ziet ook dat het kruis een onloochenbaar teken is van de verlossing. Een teken dat gezonden is door God de Vader zélf die wij met beide handen zouden moeten aannemen. Ziet eens hoe Jesus door zijn vergoten Bloed ons de genaden geeft die wij nu in de H.Mis en de H.Communie ontvangen!

Lijden en dood hebben bovendien niet het laatste woord. God heeft het laatste woord en na het Algemeen Oordeel worden dood en lijden voor altijd vernietigd. God zelf zal al onze tranen wegwissen. Nu zitten wij nog allen met de gevolgen van de Erfzonde. De Erfzonde is weliswaar weggenomen in het H.Doopsel, maar de gevolgen zijn voor ons elke dag aanwezig. Ook in ons lichaam.

Wees dus nooit bang als God u het kruis oplegt; Hij zal namelijk nooit toelaten dat u boven uw krachten wordt beproefd. Als u lijdt dan betekent dit dat u een groot voorrecht heeft bij de Vader, zeker als u zijn kruis accepteert. Zo deed Jesus onze Heer het namelijk ook: Hij leed uit liefde voor ons om onze verlossing mogelijk te maken. Laten we daarom niet tegen de Heer zeggen: "geen kruis Heer, geen kruis!", want een Christendom zonder kruis kan geen waar Christendom zijn. Laten wij daarom het kruis met beide handen aannemen!