vrijdag 13 juni 2014

De roepingen stromen weer binnen...

Zo'n vijfentwintig jaar geleden schreef een niet nader genoemde pastoor in Nederland dat het 'roepingen pastoraal' moest worden gewijzigd omdat er geen roepingen meer waren. Subtiel werd er op zijn minst gesuggereerd dat de Kerk maar moest meebewegen met de tijdgeest, dan zouden die roepingen wel vanzelf volgen. Helaas is men dan kennelijk uit het oog verloren Wie Degene is die roept. De pastoor was overigens niet de enige die zoiets zei, maar ook de pers heeft er aandacht aan besteed, waarbij niet zelden de zaak werd na-gepapegaaid. En als je iets lang genoeg rond-toetert in dit land, dan gaat iedereen het nog geloven ook. Helaas, helaas...voor diegenen die wereldse verandering in de Kerk nastreefden: er blijken roepingen genoeg te zijn. En dat bewijs wordt weer eens geleverd door een recent opgericht klooster dat langs de pelgrimsweg Santiago de Compostella pelgrims opvangt. De orde, die je kortweg de "Communiteit van de Bekering" kunt noemen, werd in 1999 opgericht en in 2012 waren de roepingen zo groot, dat het klooster letterlijk uit zijn voegen barstte. Ook het geld stroomde toe dank zij een aantal gulle gevers. 

Het succesverhaal begon in 1999 met Moeder Padro en drie andere zusters. De communiteit is zogezegd sneller gegroeid door de roepingen dan men menselijkerwijze voor mogelijk hield. Maar wie de Heer echt als vriend heeft, kan gewoon niet mislopen. Daarom is elk initiatief voor het oprichten van nieuwe kloosterorden in Nederland en die echt trouw aan het Evangelie en de Evangelische Raden willen blijven meer dan welkom. Hoe meer roepingen, hoe beter.

Post Scriptum: Kort na het schrijven van dit verhaal hierboven meldt het Katholiek Nieuwsblad vandaag op 14 juni een opmerkelijke zaak in Spanje waar een opleving plaatsvindt in de Rooms Katholieke Kerk. Meer lezen kan hier.