donderdag 13 februari 2014

Een drama in Bilthoven en in België

Vandaag bereikt ons het ontstellende en afschuwelijke bericht over voormalige minister Els Borst, die in haar huis in Bilthoven mogelijk is omgebracht door een misdrijf. Voor familie, vrienden, kennissen moet dit echt een afschuwelijke dag zijn, en wij hopen dan ook dat Onze Lieve Heer hen zal troosten in dit verlies. Een ronduit afschuwelijk drama moet zich daar in Bilthoven hebben afgespeeld, waarvan je dan kan zeggen hoe het mogelijk is dat een mensenleven zomaar kan worden getermineerd. Logisch ook dat de reacties daarover in de media niet mis zijn, en logisch ook dat elke doodslag of moord ten scherpste moet worden veroordeeld, wie het dan ook betreft. Ook al was ex-minister Els Borst verantwoordelijk voor een verregaande euthanasiepraktijk in dit land: moord of doodslag op haar is totaal niet te rechtvaardigen. Men neemt hier zomaar het recht in eigen hand, waar het recht totaal niet in eigen hand mag worden genomen en dan hebben we het nog niet over de zware zonde die tegen Onze Heer en God wordt bedreven, de Gever van het Leven.
Maar uitgerekend ook op deze dag, werd in België een wet aangenomen die het mogelijk moet maken om minderjarige kinderen te euthanaseren. Maar dan hoor je opeens geen afschuw spreken in de Nederlandse politiek en geen afschuw spreken in de media. Helaas wordt in dit land al jarenlang met twee maten gemeten, en waarom is dan ook niet helemaal duidelijk: het ene veroordeel je wel, het andere niet. Misschien even ten overvloede: het is niemand gegeven het leven van een mens zomaar te beëindigen, en dus ook niet op zijn of haar ziekbed. Dit is even zo verwerpelijk als moord of doodslag in welke vorm dan ook. Bij euthanasie is er zelfs sprake van een 'om wraakroepende zonde' en iedereen in 's lands bestuur wordt dringend opgeroepen aan deze hemeltergende praktijken een einde te maken.

Of de Belgische Koning Philip de euthanasie-wet gaat tekenen is nog niet duidelijk. Wie een petitie wil tekenen aan het adres van Zijne Majesteit de Koning in België kan dit via deze link doen.