zaterdag 31 augustus 2019

Deugd door de Heer beloond, maar niet in het Vaticaan

In de 22ste zondag door het Jaar lezen we het Evangelie (Lucas 14;1 en 7-14) over mensen die de beste plaatsen bij de maaltijd willen uitzoeken. Bescheidenheid en nederigheid was op dat moment kennelijk ver te zoeken. Onze Heer waarschuwt deze mensen met een gelijkenis van het bruiloftsmaal, dat wie zichzelf vernedert zal door God verheven worden, maar iedereen die zichzelf verheft, zal vernederd worden. Het is God zelf die de deugd beloond; de deugd van de bescheidenheid en de nederigheid.

Helaas lijkt het omgekeerde geval voor te komen in het Vaticaan, waar onlangs iemand met een nogal bedenkelijke en niet zo'n deugdzame reputatie gewaardeerd werd met een prestigieuze benoeming. En dat is niet voor de eerste keer dat priesters met een bedenkelijke en niet zo deugdzame reputatie een hoge post toegeschoven kregen. Precies in tegenstelling tot het Evangelie van deze zondag. Pas dit eens toe op uw eigen land, dat een of andere regering iemand minister van financiën heeft gemaakt, waarvan u weet dat de persoon in de gevangenis heeft gezeten voor financiële malversaties, witwassen en oplichting. Vervolgens worden de deugdzame ambtenaren die zich nauwkeurig uit liefde voor God aan de wet hebben gehouden (en die hierover iets zeggen), vriendelijk verzocht hun ontslagbrief te accepteren en de laan uitgestuurd. 

Het zal geen verbazing wekken dat menige krantenlezer ontzettend boos wordt en zich afvraagt hoe het kan dat een persoon met een criminele inslag zo'n topbaan krijgt aangeboden. Zou het juist niet andersom moeten zijn? Maar nee, ter Vaticane zijn de zaken sinds 2013 volledig op z'n kop gezet. Als je als gelovige het aandurft om iets te zeggen over welke zaak dan ook, dan krijg je meteen een hele lading Zuid-Amerikaanse scheldwoorden kompleet met modder over je heen geslingerd over vermeende gebreken die ze bij jou zeggen te hebben gezien.

Gelukkig heeft God toch altijd het laatste woord, en de woorden van de Heer zullen niet voorbij gaan, maar alles zal worden vervuld. Tot de laatste jota en stip. Wij kunnen daar ons aan vasthouden dat op een dag echte rechtvaardigheid zal worden gegeven aan diegenen die de rechtvaardigheid werden onthouden. Dan zullen de deugdzamen worden beloond omdat ze aan de Heer een welgevallig leven hebben geleid. 

1e lezing: Sir.3,17 18.20.28-29  
2e tweede lezing: Hebr.12,18-19.22-24a 
Evangelie: Lc.14,1.7-14 
Jaar: C. Kleur: Groen.