zondag 14 januari 2018

Heilige Arnold Janssen - Bisdom Roermond

Op maandag 15 januari herdenkt het bisdom Roermond de Heilige Arnold Janssen in de H.Mis en het Getijdengebed. We staan even stil bij deze, van oorsprong uit Duitsland afkomstige priester, omdat hij een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de missie en daarbij een drietal congregaties heeft opgericht in Nederlands Limburg. Dit zijn: De Gemeenschap van het Goddelijk Woord: Societas Verbi Divini (SVD) die ook bekend staat als de Missionarissen van Steyl (Paters), De Dienaressen van de Heilige Geest (de Blauwe zusters of Missiezusters van Steyl afgekort met: S.SP.S) en de Dienaressen van de Heilige Geest van Altijddurende Aanbidding (die ook de Roze zusters of Aanbiddingszusters worden genoemd). 
Dat de H.Arnold Janssen deze congregaties als Duitser in Nederland stichtte, had te maken wegens een Kulturkampf die in Duitsland tegen de Kerk gericht was. Hierdoor kon de H.Arnold Janssen zijn taken in Duitsland niet meer vervullen. 

Wat velen misschien niet weten is zijn manier van werken, doordat hij heel vaak de Heilige Geest aanriep om hem te helpen inzicht te geven waar de missiecongregaties moesten worden opgezet. Professor Dr. Leo Elders SVD heeft dat heel mooi in zijn digitale werkjes over de Heilige Geest uiteengezet, waarbij de H.Arnold Janssen de gave van Raad gebruikte. Zoals men wel weet worden bij het Heilig Sacrament van het Vormsel de zeven gaven van de Heilige Geest aan ons geschonken. Die zeven gaven zijn: Wijsheid, Verstand, Raad, Sterkte, Wetenschap, Godsvrucht, en Vreze des Heren

Professor Elders verwoordt het zo: een mooi voorbeeld hoe de gave van Raad werkt vinden wij in het leven van de H.Arnold Janssen, de stichter van de Paters van het Goddelijk Woord (Steyl), die bij alle belangrijke beslissingen bij het stichten van een missiehuis en van nieuwe kloosterorden, smeekte om verlichting van de H.Geest en soms lang wachtte, totdat duidelijk werd wat God van hem wilde. (uit: de H.Geest) 

We kunnen hier uit leren hoe belangrijk het is om in het leven van Zaligen en Heiligen hun goede adviezen en handelingen zelf uit te voeren, zeker als wij voor gewichtige en belangrijke beslissingen staan. We hebben het H.Sacrament van het Vormsel ontvangen in de hoop dat wij bij God om goede raad kunnen vragen. Zeker als het gaat om religieuze zaken van enige importantie. In de vorige link wordt op uitstekende wijze de zeven Gaven van de H.Geest uitgelegd. 

Een deel van de levensbeschrijving van de H.Arnold Janssen vinden we in het Nederlandstalig Getijdengebed via deze link. Moet u toch inloggen na het aanklikken van de link, dan is het wachtwoord voor inloggen: brevier.