zondag 12 november 2017

Houdt uw Geloof brandend! - de tien maagden

In het Evangelie van deze zondag (32ste zondag door het jaar, cyclus A genomen uit Matteus hoofdstuk 25 vers 1-13) maakt Christus de Heer ons duidelijk dat er gelovigen zijn die hun taken verwaarlozen. Zij staan immers met bijna lege lampen precies op het moment dat de Heer terugkomt. Van de tien maagden zijn er vijf wijs, maar de overigen blijken dom te zijn. De lampen van de domme maagden hadden geen olie meer om deze brandend te houden. 
Ons Geloof heeft ook brandstof nodig: we krijgen dit o.a. door onze gebeden en vooral ook door het in goede gesteltenis ontvangen van de H.Sacramenten. Wie zich alleen met uiterlijkheden bezighoudt laat een geloof zonder brandstof, zonder werken zien. De buitenkant is wel mooi, maar het blijkt geen inhoud te hebben.
Daarom moeten gelovigen ook hun best doen om het Geloof te voeden en brandend te houden. Het onderhouden van het bovennatuurlijke genadeleven is daarom van een groot belang. Daarom hebben wij de H.Sacramenten nodig om deze genaden te onderhouden. Doen we dat niet, dan lijken we op die vijf domme maagden die wel de lampen hebben, maar geen olie om die lampen brandend te houden. Alleen de vijf wijze maagden met voldoende olie in de lampen worden daadwerkelijk uitgenodigd op het Bruiloftsfeest van het Lam. De anderen niet. 

In het commentaar in de PC-Bijbel staat over deze passage het volgende:
De twee volgende gelijkenissen (de tien maagden en de knechten met de talenten) stellen ons het lot voor dat menigeen bij de komst des Heren zal treffen. Sommigen verzuimen, zoals de vijf dwaze maagden, zich gereed te houden, menend, dat ze later nog tijd genoeg zullen hebben. Anderen maken, zoals de trage knecht (die zijn talent in de grond verbergt), geen gebruik van de gaven en de genaden, die God hun schenkt en verzamelen zich geen verdiensten voor de Hemel. Ook zij worden uitgesloten van het Hemels geluk.

Gebed:
Almachtige Eeuwige God, Gij hebt ons het geloof geschonken dat door zijn Licht de duisternis verdrijft en ons in staat stelt de toekomst met vertrouwen tegemoet te gaan. Bevestig onze hoop als onze waakzaamheid verflauwt. Wakker in ons het vuur aan van de liefde die zichzelf niet zoekt en zo de ware wijsheid vindt. Door onze Heer Jesus Christus uw Zoon, die met u leeft en heerst in de eenheid van de H.Geest, God tot in de eeuwen der eeuwen. Amen. (uit: Nederlandstalig Brevier)