zaterdag 16 september 2017

Vergiffenis is beter dan wraak

Soms lees je het op het internet, soms in de krant: mensen die niet kunnen vergeven wegens het aan hen aangedane onrecht. Iemand die zwaar mishandeld wordt, of een baas die een ondergeschikte de laan uitstuurt... Het is logisch dat er nogal wat emoties vrijkomen bij de slachtoffers. Zoiets vergeet je niet even in een enkele dag en in veel gevallen is jaren van heling noodzakelijk om jezelf weer wat op de rails te krijgen. Wraak uitoefenen kan zelfs uitlopen op gevangenisstraf, zoals in het verhaal van een jonge ICT-er die volkomen onterecht wordt ontslagen, en uit wraak het computer-systeem van zijn baas te gronde richt. De gevolgen laten zich raden: aanhouding, voorgeleiding voor een rechtbank en een schuldigverklaring. De veroordeelde moet nu een jarenlange gevangenisstraf uitzitten tussen andere zware criminelen...

Jesus wijst ons een weg die anders is. Het is de Apostel Petrus die onze Heer een vraag stelt of hij iemand zevenmaal moet vergeven als die persoon iets tegen hem misdoet. De vraag van Petrus is duidelijk op de goede weg, maar is niet compleet. De Heer zegt zelfs om iemand zeventig maal zeven maal te vergeven en niet zeven maal. Onze vergiffenis aan diegene die ons iets misdoet moet dus overvloedige vergeving zijn, een vergiffenis uit de grond van ons hart. Uit het voorbeeld die de Heer zelf geeft over een dienaar die een onbetaalbare schuld bij zijn Heer had en vergiffenis kreeg, waarbij de schuld volledig werd kwijtgescholden, betekent dus wel dat die dienaar dit ook moet doen bij zijn mededienaren. Doet hij dat niet, dan zal de Heer bij de afrekening deze dienaar terecht op de vingers tikken en zijn hele schuld laten afbetalen. Christus waarschuwt ons dus dat God ons op dergelijke manier zal behandelen als wij niet van harte vergiffenis geven.

Is het menselijkerwijze onmogelijk om die vergiffenis inderdaad te geven omdat wij ernstig beschadigd zijn door het aangedane onrecht, dan is er nog een mogelijkheid. Draag diegene die je niet kunt vergeven aan Jesus op, en Hij zal die vergiffenis mogelijk maken door zijn liefde. 

De lezingen zijn voor de vierentwintigste zondag door het jaar: Ecclesiasticus 27,30-28,7. Psalm: 103(102), Tweede lezing: Rom 14,7-9 en het Evangelie naar Matteus 18,21-35.