maandag 14 maart 2016

Geef het vuur van het Geloof door!

Nieuwe cijfers over de daling van het aantal gelovigen in Nederland mag dan schokkend zijn, maar zelf kunnen wij als belijdende katholieken ook iets doen om het tij te keren. We stellen daarom voor om iedereen die echt gelooft en de Leer van de Kerk onderschrijft, iemand die niet-kerkganger is uit te nodigen bij de komende Paasnacht aanwezig te zijn. De Liturgie en de Latijnse gezangen zijn dan op zijn mooist en heeft voor nieuwkomers in het verleden een bijzondere indruk achtergelaten, zelfs bij diegenen die niet-katholiek waren. Het is dus wel van belang dat een dergelijke uitnodiging in het juiste kerkgebouw gebeurt. Neem liever een streek-kerk, een basiliek, waar de officiële Liturgie in het Latijn (zowel de Buitengewone als de Gewone Vorm) wordt opgedragen. Hierdoor worden de religieuze gevoelens beter opgewekt. Vermijd de parochie waar self-made-liturgie de boventoon voert en die niets te maken heeft met de richtlijnen van het Tweede Vaticaans Concilie. 

Uitnodigen betekent overigens niet dat je iemand moet dwingen. Wie niet wil komen, komt gewoon niet. Wie wel wil komen, komt wel. Zorg altijd dat dwang achterwege blijft. Iemand moet vrij zijn om te kiezen. De Heer dwingt namelijk ook niemand om Hem te volgen. Als iedereen maar 1 persoon zou uitnodigen dan kan dat een massa-effect veroorzaken. Het is dan zeker dat een groot aantal van de uitgenodigden later voor de Kerk en het geloof zullen kiezen.

Tijdens de Paaswake wordt tijdens de Liturgie het vuur doorgegeven aan de mensen in de Kerk bij het vernieuwen van de Doopbeloften. Dat mogen we best wat persoonlijk menen: nodig daarom iemand zelf uit mee te komen naar de Kerk en geef het vuur van het Geloof door!