maandag 7 december 2015

Het Heilig Jaar van de Barmhartigheid

Op dinsdag 8 december 2015, werd op de feestdag van de Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria, op plechtige wijze het Buitengewoon Heilig Jaar van de Barmhartigheid geopend door Z.H. Paus Franciscus. In een paar zinnen geeft Paus Franciscus de hoofdbedoeling aan:  "Op het feest van de Onbevlekte Ontvangenis zal ik de vreugde kennen de Heilige Deur te openen. Bij deze gelegenheid zal het een Deur van de Barmhartigheid zijn, waar ieder die erdoor zal binnentreden, de liefde van God, die troost, vergeeft en hoop geeft, zal kunnen ervaren."

De bedoeling is dat de gelovigen een korte pelgrimage maken naar een van de vier Heilige Deuren in Rome en deze binnengaan. Hiermee (zie verderop in de tekst) is het mogelijk een Aflaat te verdienen voor zichzelf of voor de overledenen. Natuurlijk is niet iedereen in Rome of heeft de mogelijkheid om naar Rome te reizen. Daarom heeft de Paus het goed gevonden dat ook in andere Basilieken (waaronder in Nederland en België) H.Deuren worden geopend zodat de gelovigen de Aflaat in het Heilig Jaar kunnen verdienen. Op zondag 13 december a.s. worden wereldwijd de Heilige Deuren van de bisdommen geopend. De volgende lijst met Nederlandse kerkgebouwen vindt u hier.  Hier de lijst voor Vlaanderen. De Paus zal op 8 december bij de opening van het Buitengewoon Heilig Jaar ook de Heilige Deur in de Sint Pietersbasiliek openen.

Wat moet nu de gelovige doen om deze Aflaat te verdienen?
  1. Maak een korte pelgrimstocht naar de H.Deur.
  2. Ga die Deur binnen.
  3. Ontvang het Sacrament van Boete en Verzoening, de Biecht.
  4. Ontvang de H.Eucharistie waarin de Barmhartigheid van God wordt overwogen.
  5. Men dient de Geloofsbelijdenis uit te spreken.
  6. Gebed Onze Vader, Wees Gegroet t.i.v. de H.Vader, voor welzijn Kerk en gehele wereld. (duidelijk uitspreken)
  7. Geen gehechtheid aan de zonde, of dagelijkse zonde hebben om Aflaat te verdienen.
  8. Je zegt duidelijk aan God de Aflaat te willen verdienen. 
De column van onze Aartsbisschop, Kardinaal Eijk is hier te lezen.  Er komt ook een live-verslag op de Nederlandse televisie over de opening van de Heilige Deur door onze Paus. 

Meer informatie vindt u hier.

Informatie van het Bisdom Roermond over de Bul, de processie en de opening H.Jaar vindt u hier. De geautoriseerde vertaling van Misericordiae Vultus vindt u op de site van het Bisdom Rotterdam.

Op de site van Kerk in Nood staat een artikel over dit Jubileum. Dat vindt u hier.

Al met al is een goede voorbereiding op het Heilig Jaar van groot belang voor een ieder die terug wil keren naar God. En dat geldt ook voor diegenen die zeer zwaar gezondigd hebben, jarenlang met een geestelijk litteken rondlopen en een verschrikkelijk geheim bewaren die ze vervolgens aan niemand kwijt kunnen. De Paus heeft het daarom gewild dat alle priesters de bevoegdheid krijgen tot het geven van de Absolutie wegens de zonde van Abortus Provocatus. Zeg dus nooit: ik heb te zwaar gezondigd om vergiffenis te krijgen! Wie berouw krijgt over de zwaarste zonden en te Biechten gaat, krijgt volledige vergiffenis van God. Daarom is Jesus onze Heer voor ons uit de Hemel neergedaald om de mensen van alle zonden en straffen te bevrijden, ons gewetensrust terug te geven en vooral, dat niemand bij Hem verloren gaat die in deze tijd om vergiffenis vraagt.

Het Buitengewoon Heilig Jaar zal op het Hoogfeest van Christus Koning, op 20 november 2016 plechtig worden gesloten.