maandag 21 december 2015

Een kerkgebouw is geen feestzaal!

Over goede doelen kun je verschillend denken. Sommige goede doelen, zijn helemaal geen goede doelen (ook al heten ze wél zo) en lijken meer een methode om de gulle gever zand in de ogen te strooien. Dat je voor een goed doel geld inzamelt, wil nog niet zeggen dat je alle morele principes overboord mag gooien of dat je zou mogen beweren dat wel iets 'goeds' uit het 'kwade' zou volgen. De Apostel Paulus is daar kort in: "zulke mensen worden terecht veroordeelt."

De reden van dit stuk ligt in het volgende probleem: de actie Serious Request  in Nederlands-Limburg kan een goede actie zijn wegens een moreel te verdedigen goede doel. Maar problematisch wordt het wanneer een parochiekerk tijdelijk niet geopend kan blijven omdat het 'glazen huis' vlak bij die parochiekerk staat. Gekker wordt het, (en in dit geval zou je van een ontheiliging kunnen spreken) als artiesten met zangers op het priesterkoor hun liederen staan te vertolken, terwijl je toch echt met een in gebruik zijnde katholiek kerkgebouw zit. De vraag is dan: kan dit wel? Een bepaalde foto is via het ANP naar buiten gekomen, en dit is voor veel katholieke gelovigen "echt een brug te ver". Zo iets hoor je niet te doen in een heiligdom. Er is wel degelijk een verschil tussen profaan en heilig, en wie dat niet gelooft moet beslist eens de H.Schrift erop naslaan, want daar staat het wel degelijk in. 

Een kerkgebouw is een gewijde plaats, een heiligdom en dient als zodanig door iedereen met eerbied te worden behandeld. Wie een podium wil hebben, moet maar de schouwburg nemen of een andere toepasselijke plaats. Een kerkgebouw is geen schouwburg of feestzaal waar jan-en-alleman het voor het zeggen heeft.

Daarom graag een actie van het kerkbestuur, de parochiepriesters en het bisdom Roermond om dit soort idiote 'fratsen' in de toekomst te vermijden.