zaterdag 21 november 2015

Hoogfeest van Christus Koning

Op zondag 22 november 2015 vieren wij het Hoogfeest van Christus Koning van het Heelal. Het Hoogfeest werd ingesteld door Zijne Heiligheid Paus Pius XI in 1925. Met dit feest sluiten we ook het kerkelijk jaar af en zal de volgende zondag de eerste zondag van de Advent (Jaar C) gevierd worden, de voorbereiding op het Hoogfeest van Kerstmis, de geboorte van Onze Heer Jesus Christus. 

In het Evangelie van de zondag van Christus Koning zegt de Heer tegen Pilatus: "Ja, Koning ben ik" (Rex Sum Ego), maar Hij maakt aan Pilatus wel duidelijk dat zijn Koninkrijk niet van deze wereld is, anders "zouden Mijn dienaren er wel voor gestreden hebben dat Ik niet aan de Joden werd uitgeleverd". Christus wil niet, dat wij uit deze wereld worden weggenomen (Johannes 17;16),  Hij wil dat wij niet van deze wereld zijn. En deze wereld zal zeker verdwijnen: het wereldse gewoel waar de moderne mens zo vaak slaaf van is, de mens die zich met atheïsme bezighoudt en Christus niet wil erkennen als Koning en Heer.

Het is niet het enige wat gaat verdwijnen, maar zeker is wel dat de 'wereld' met zijn zonden, seksuele losbandigheid en tekorten niet meer zal terugkeren nadat God zelf heeft ingegrepen. Het gaat dus veel verder dan alleen het verdwijnen van de fysieke wereld zoals wij die kennen en die je vaak in Apocalyptische video's van YouTube tegenkomt. Dan zal Christus wederkeren, maar nu in volle Macht en Glorie om het Laatste Oordeel te vellen. Wanneer die dag komt weet niemand iets af: de engelen niet, zelfs niet de Zoon, maar de Vader alleen (Matteus 24;36).