vrijdag 4 september 2015

Men moet God meer gehoorzamen dan de mensen

De Katholieke Leer is heel duidelijk: gehoorzaam geen bevelen die zondig zijn, want het is immers niemand geoorloofd om te zondigen. Wie zondigt, zondigt tegen de Drie-ene God, en Onze Heer heeft zelden gezwegen over wat hij met zondaars zou doen bij het Laatste Oordeel. Dat betekent ook dat een Aardse rechtbank iemand nooit kan bevelen om te zondigen, zelfs als die rechtbank dat uitlegt als een 'minachting van de rechtbank'. Er zijn namelijk principes die nooit geschonden mógen worden, zoals de schending van het geweten. Wie immers wordt opgedragen iets te doen, waarvan het geweten waarschuwt dit níet te doen (en men doet het willens en wetens tóch) overtreedt hiermee Gods Geboden en zal voor die zonde zelf gestraft worden.  De Apostelen weigerden het hoogste gezag in Israel te gehoorzamen, toen men het gebod kreeg niet meer te prediken in de naam van Jesus Christus. Ze antwoorden terecht: "Men moet God meer gehoorzamen dan de mensen" (Hand 5;29)

Er moet wel verder worden uitgelegd waarom de vordering van de rechtbank in de VS een zonde is: dit komt, doordat absolute gehoorzaamheid tot zonde kan leiden. We hoeven maar aan de SS in het Derde Rijk te denken die de opdracht kreeg om zoveel mogelijk Joden en Untermenschen te vermoorden...omdat ze van het toenmalig gezag het bevel kregen dit te doen. Gehoorzaamheid is daarom zeker gekoppeld aan moraliteit. 

Wie had gedacht dat de Verenigde Staten een bondgenoot was van de vrijheid van geweten en meningsuiting, die komt dezer dagen toch wel erg bedrogen uit. We lezen over de aanhouding en gevangenzetting van een Amerikaanse Ambtenares Kim Davis (zie foto), die op grond van haar geweten weigerde trouwpapieren af te geven aan homostellen. De rechter vond dat zij een eed had afgelegd en moest gehoorzamen. Kim Davis gehoorzaamde niet (want nergens stond in die eed dat je slechte dingen zou mogen doen) en nu moet zij voor straf een gevangenisstraf uitzitten. Let wel: ze zit in de gevangenis niet omdat ze een crimineel is, maar omdat ze haar geweten volgt. De rechter heeft bepaald dat zij in die gevangenis blijft totdat zij bereid is dergelijke papieren af te geven. Hiermee heeft de rechter Kim Davis in theorie 1 vol jaar gevangenisstraf gegeven

Van de rechtbank hadden de mensen een wijzer oordeel verwacht, maar het ziet er nu naar uit dat een soort Christenvervolging plaatsvindt in de VS onder het mom van de wet, met een regenboogvlagje op de achtergrond en waarbij gewetensbezwaarde Christenen opeens als criminelen worden gezien. 

Schandaliger kan het bijna niet.

Post Scriptum 1: Binnenkort komt Paus Franciscus naar de Verenigde Staten. We hopen stilletjes dat hij iets voor Kim Davis gaat doen en voor haar zal pleiten. Intussen roepen we iedereen op om voor Kim Davis te bidden. De priesters kunnen dit doen door voor haar de H.Mis te lezen of voor haar te bidden. 

Post Scriptum 2: De tekst werd hier en daar aangepast wegens een aantal storende fouten. 

Post Scriptum 3: Er is een actie gestart via de website van CITIZEN-GO. Mensen die het oneens zijn met de gevangenzetting van Kim Davis kunnen hier de petitie ondertekenen

Post Scriptum 4: Volgens het Katholiek Nieuwsblad is de gevangenneming van Kim Davis nog maar het begin van wat gaat komen. De homobeweging is erop uit om iedere oppositie van het 'homohuwelijk' letterlijk te vermorzelen, hoe klein die oppositie ook is. Artikel is hier te lezen.

Post Scriptum 5: Na een week is Kim Davis door dezelfde rechter vrijgelaten die haar ook gevangenisstraf oplegde. Hiermee is de actie voor haar vrijlating op CITIZEN-GO geëindigd.