woensdag 18 maart 2015

Kerksluitingen - de Liturgische oorzaken

Veel is geschreven over kerksluitingen in Nederland, maar er zijn er ook bij die niets begrepen hebben van de oorzaken van die kerksluitingen. Wel wordt Kardinaal Wim Eijk heel handig de schuld gegeven, maar de oorzaken liggen toch echt bij de parochies en de gelovigen. Het zou te ver voeren om alle oorzaken te noemen, maar een belangrijke oorzaak in de leegloop van de parochies is het rommelen met de Liturgie. 

Jaren geleden had een Vicaris Generaal uit het bisdom Den Bosch gezegd dat overal waar de officiële Liturgie werd opgedragen de leegloop in die parochies het minste was. Maar vandaag wordt heel handig de schuldvraag van de kerk leegloop naar Kardinaal Willem Eijk doorgeschoven alsof hij iets met de zaak te maken heeft. Processen van kerksluitingen gebeuren niet van de ene op de andere dag, maar hebben jarenlang letterlijk voort kunnen rotten, mede ook omdat er niet of te weinig tegen Liturgische misbruiken is opgetreden.

Wat de gelovigen betreft: niet alleen hun kennis over de H.Schrift en hun Catechetische kennis is soms minimaal en niet zelden vervuld van dwalingen die je in sommige gevallen kunt herleiden tot de dwaalleer van de gnostiek. Zo kun je geen kerk opbouwen; dan ben je toch echt bezig met afbraak. En dan is het onbillijk om de Aartsbisschop via de krant de schuld te geven daar waar je zelf de grootste schuld draagt. Handiger zou het daarom zijn om eens wat gehoorzamer te worden en de richtlijnen van Rome over de Liturgie eindelijk eens ter harte te nemen.