zondag 1 februari 2015

2 Februari - Maria Lichtmis

Op 2 februari vieren we het feest van de Opdracht van de Heer, ofwel Maria Lichtmis. Dit feest behoort tot de oudste feesten in het Christendom en wordt al genoemd in de vierde eeuw na Christus. Het is jammer dat de Reformatie de rol van Maria niet goed begrepen heeft en vervolgens haar rol in dit verhaal heeft weggecensureerd. 
Volgens de Joodse Wet moest elke vrouw zich laten reinigen 40 dagen na de geboorte van een jongetje. Natuurlijk hoefde Maria deze reiniging niet, aangezien ze zelf zonder zonden ontvangen was in de moederschoot van Anna haar moeder (Onbevlekte Ontvangenis). Maar Maria wilde de voorschriften van de Wet van Moses voldoen uit gehoorzaamheid. Het tekent ook de nederigheid van de Moeder van God en is ook voor ons een duidelijke les in nederigheid. Schipperen met de Wet van Moses kwam bij de heiligen niet voor: zij wilden vóór alles aan God gehoorzaam zijn. En dat is voor ons ook een opdracht: schipper niet met de regels van de Kerk, maar gehoorzaam vóór alles aan de Heer. 

Dit feest kent veel aspecten die elk weer uitgelicht kunnen worden: kaarsenprocessie, de Presentatie van de Heer in de Tempel, de zang van de oude Simeon ("Laat nu Heer, volgens uw woord, uw dienaar in vrede gaan"), de profetie van Simeon over Onze Heer en het zwaard dat de ziel van Maria zou doorboren, de profetes Hanna in de Tempel en natuurlijk ook de processie in het kerkgebouw. Het Licht van Christus komt in de wereld en de heiligen jubelen het uit: Onze Verlosser komt! 

Laten wij daarom Hem tegemoet treden op 2 februari. In de parochies wordt dit feest overal gevierd. Iedereen is dus van harte uitgenodigd om te komen.