zaterdag 1 november 2014

Allerheiligen - Allerzielen

Op zaterdag 1 november 2014 viert de Kerk Allerheiligen. Het is een verplichte feestdag voor Rooms-Katholieken, dus dienen zij de H.Mis op die dag bij te wonen, maar zij zijn in Nederland wel gedispenseerd in het zich onthouden van werken en bezigheden. Op deze dag gedenken wij alle heiligen (benoemden en onbenoemden die geen eigen Feestdag hebben) die door Christus genade gezuiverd en geheiligd zijn en in de Hemel zijn. Daar aanbidden zij de Drie-ene God, Vader, Zoon en Heilige Geest en spreken voor ons ten beste. Aanstaande zondag gedenken we in Allerzielen diegenen die van ons zijn heengegaan. De H.Kerk heeft wel een reden gehad om Allerzielen na Allerheiligen in te stellen. Bij Allerzielen herdenkt de Kerk alle overleden gelovigen die in het Purgatorium, het Vagevuur aanwezig zijn, omdat het passend is dat de strijdende Kerk de lijdende Kerk te hulp komt met een algemeen en plechtig gebed.

De maand november staat in het teken van de lijdende Kerk, en wij kunnen door onze gebeden, aalmoezen, goede werken, Aflaten, en vooral door het Heilig Misoffer de gelovigen in de  lijdende Kerk te hulp komen. 

Maar er is meer.

Zelf moeten we bedenken dat wij op een dag zullen sterven en voor Gods Rechterstoel moeten verschijnen in het Bijzonder Oordeel. Dan moeten wij Hém rekenschap geven over alle goede, maar ook over alle kwade daden die wij in ons hele leven gedaan hebben. Daarom moeten we een grote afschuw van de zonde krijgen, door te overwegen hoe God de zonde met gestrengheid straft in het Hiernamaals, want Hij spaarde ook niet de engelen die in opstand tegen God kwamen. Door de werken van boetvaardigheid moeten wij in dit leven op Aarde aan Gods Gerechtigheid voldoen. Dit is overigens niet in strijd met Gods Barmhartigheid die billijk en rechtvaardig zal oordelen en dat zonder aanzien van personen. 
Laten wij daarom Gods Barmhartigheid verdienen door het Sacrament van de Biecht te ontvangen en laten wij ook de Aflaten verdienen die nodig zijn voor de vergiffenis van de tijdelijke straffen in het Purgatorium die wij door onze zonden verdiend hebben. Wie onder het octaaf van Allerheiligen het Kerkhof bezoekt, kan een volle Aflaat verdienen.