woensdag 30 april 2014

Flinke stijging in orthodoxie bij jongeren

Na jaren van treurigheid, verslapping in het geloof en zelfs regelrechte ontkenning van Geloofswaarheden door hooggeleerde theologen, is God de Heer bezig om Zijn Kerk nieuw orthodox bloed te geven. Wat is er namelijk aan de hand? Het Sociaal Cultureel Planbureau vindt het zo nu en dan noodzakelijk om de religiositeit in ons land te onderzoeken. Daarbij is onlangs vast komen te staan dat jonge Katholieken en Protestanten veel geloviger en orthodoxer zijn dan hun voorouders. Er zijn zelfs heterodoxen bij die denken dat die orthodoxie wel 'over gaat' als je maar lang genoeg wacht....Helaas gaat dat verhaal zeker niet zo makkelijk op : wie voor de Waarheid van God tekent, zal dat zeker levenslang gaan doen. Misschien vinden politieke beleidsmakers dit niet leuk, want uit de opmerkingen blijkt wel dat er nu al met een soort scheldwoord wordt gedweept (men noemt deze jonge Christenen: fundamentalisten), alsof we spreken van onverdraagzame, bekrompen fanatiekelingen (want zo wordt het meestal uitgelegd). De realiteit is gelukkig anders, en de beleidsmakers zullen deze orthodoxe groei niet leuk vinden, dat is wel zeker.

Het rapport van het SCP is te bestellen via deze link

En het mooiste komt nog : al jaren zagen wij een toename van jonge Katholieke Christenen, die geen water bij de wijn wilden doen over de radicaliteit van hun levenswijze. We zien dat in de totale verwerping van wereldse zondepraktijken, zoals de verwerping van voorbehoedmiddelen. We zien een toename in de radicaliteit van het celibataire leven. Ook zagen we een toename van jonge vrouwen die weer de Mantilla tijdens de Heilige Mis droegen. Het was misschien niet veel, maar toch is die toename onmiskenbaar. Er zijn jongeren die graag de 'Oude Mis' willen volgen, zich verdiepen in de Leer van de Kerk, aan Schriftlezing doen en het Latijn gebruiken in de Liturgie. We zien zelfs een toename van roepingen in de kloosters die volledig in de Buitengewone vorm van de Romeinse Ritus functioneren. En er zijn er die toestromen tot de jongerendagen, die zich toeleggen op het leren van de Catechismus en echt geloven in de dogma's van de Moeder van God, die elke dag de Rozenkrans bidden en veelvuldig komen Biechten. Dit alles is natuurlijk tegen het zere been van heterodoxe beleidsmakers, die maar wat graag willen zien dat dit verwaterd. Het is nog maar de vraag of ze deze keer daarin zullen slagen zoals in het verleden. Wij hebben goede hoop dat deze orthodoxie doorzet en dit blog zal daarbij een hulp zijn.

Post Scriptum: Wie een persoonlijke band met Christus heeft, vindt het niet moeilijk om de regels van de Kerk uit te voeren. De liefde tot God en de naaste is daarvoor de belangrijkste oorzaak. De regels zijn er ook voor om te zorgen dat wij niet veroordeeld worden, bijvoorbeeld wanneer we waardig dienen te Communiceren. Het is niet voor niets dat de H.Apostel Paulus waarschuwt als dit achterwege wordt gelaten. In de H.Schrift staat dan ook: "want wie eet en drinkt (de H.Eucharistie) eet en drinkt zich een oordeel, zo hij het Lichaam niet naar waarde beoordeelt". 1.Kor 11;29. Regels zijn dus noodzakelijk voor ons heil. Wie dat ontkent moet zich afvragen of die wel voor het heil van de zielen werkt..