woensdag 5 maart 2014

Vastenbrief van Paus Franciscus

Een kort artikel dit keer. De vastenbrief van Z.H. Paus Franciscus is onlangs in het Nederlands gepubliceerd via het Bisdom Roermond (Nederland). Hier vindt u de link: vastenbrief van de Paus. Het is het lezen meer dan waard en het laatste deel van deze brief is ook voor ons belangrijk: offers (aalmoezen) moeten iets kosten, het moet - in eigen woorden gezegd - moeilijk voor ons zijn. De Paus zegt het zo: ik wantrouw aalmoezen die niets kosten of geen pijn doen. 

Offers bazuin je ook niet voor je uit om door de mensen te worden geëerd. Onze Heer Jesus Christus leert dat deze mensen hun loon immers al ontvangen hebben. Als wij dus vasten en offers brengen, dan doen wij dat in stilte. We vasten en offeren voor onze Heer en God. Wij wensen u allen een vruchtbaar Aswoensdag en een Veertigdagentijd toe.

Post Scriptum: Aswoensdag en Goede Vrijdag zijn in Nederland verplichte vasten- en onthoudingsdagen. Dat betekent (*): 1 volle maaltijd en geen vlees (vleessoep of vlees-jus) gebruiken (tussendoor mag met mate gegeten worden) . De onthoudingswet verplicht wie hun 14de levensjaar hebben voltooid. De vastenwet verplicht allen die meerderjarig zijn tot aan het begin van hun 60ste levensjaar. De zielzorgers en de ouders dienen er nochtans voor te zorgen dat ook aan hen die wegens hun lagere leeftijd niet aan de vasten en onthoudingswet gehouden zijn, de echte zin voor de boete bijgebracht wordt. (Wetboek van Canoniek Recht)

(*)De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft in 1989 nog een bepaling uitgevaardigd over het vasten en onthouden. Ze staat hier te lezen.