woensdag 6 november 2013

Biecht en H.Oliesel in de Buitengewone vorm

Al een tijdje was op het internet zowel het Sacrament van de Biecht als het H.Oliesel (de Ziekenzalving) in de Buitengewone Vorm te vinden. Omdat niet elke website hier melding van maakt zijn wij zo vrij geweest om dit via dit kanaal aandacht aan te besteden. 
Het eerste formulier betreft het Sacrament van de Biecht in de Buitengewone vorm en is in het Latijn opgesteld. De schuldbelijdenis van de penitent is wat langer, maar ook de Absolutie (het ontslaan van zonden door de priester) heeft een andere formulering dan in de Nieuwe ritus.

Het tweede formulier - en niet minder belangrijk - is het Sacrament van het H.Oliesel of in onze tijd Ziekenzalving genoemd. Voor priesters en leken die deze twee formulieren willen afdrukken op een printer kunnen het bestand via deze server downloaden. Het is verheugend dat steeds meer aandacht wordt besteed aan de Heilige Sacramenten in de Buitengewone Vorm, en het ziet er naar uit dat steeds meer leken en steeds meer priesters hier om beginnen te vragen. Nogmaals: dit initiatief is niet bedoeld om zich tegen het Tweede Vaticaans Concilie of de Nieuwe Ritus af te zetten: wij staan van harte achter dit Concilie en we hebben immers gezien wat de gevolgen zijn van scheurmakers die zich zo verkrampt vasthielden aan hun eigen hoogmoedigheid, dat de eenheid met de Paus teniet werd gedaan. Het is van levensbelang voor de katholiek dat hij de eenheid met de Paus niet op het spel zet. Naar onze overtuiging dient de katholiek zowel de Nieuwe Ritus als de Buitengewone Vorm van de Liturgie (en de viering van de andere Sacramenten in de Buitengewone Vorm) ten volle te accepteren.

Liturgie en de andere Sacramenten gevierd volgens de Buitengewone Vorm is alleen maar verrijkend en de vele signalen laten zien dat het geloofsleven en die van de kloosters weer langzaam maar zeker aan het opbloeien is, vooral daar, waar het gebruik van de Buitengewone Vorm gemeengoed is geworden.