zondag 6 oktober 2013

Tot het volle Geloof komen

Er was eens iemand die tot bekering kwam en het Katholiek Geloof ging aanhangen. Interessant is het verhaal vooral dat deze bekeerling de rede gebruikte om zijn Geloof in God en wat de Kerk leerde te laten toenemen. In het Evangelie van deze zondag wordt er over het kleinste zaadje - het mosterdzaadje - gesproken, en de Heer wil laten zien dat grote dingen - zoals een groot geloof - pas mogelijk zijn als ze heel klein en alleen beginnen. De rede - de ratio - is net zo belangrijk om in Geloof toe te nemen. De bekeerling in kwestie kreeg namelijk een persoonlijke openbaring van God tijdens de H.Mis in de H.Communie, en concludeerde dat als "de Leer over de H.Communie waar is", al het andere daaraan vastgekoppeld "dus ook waar moest zijn". Het kan immers niet dat de leugen de waarheid voortbrengt of zelfs maar vastzit aan de waarheid. Aldus redenerende, besefte deze persoon plotseling dat alles wat de Kerk leert en doceert om die reden ook waar moest zijn. Het gevolg was dat hij tot volledig Geloof is gekomen. Wie dus beweert dat gelovigen 'redeloos' zijn en hun verstand niet gebruiken, blijken eerder aan te geven dat zij zelf niet goed hebben nagedacht over diezelfde gelovigen.

Christus wil ons tot het volle geloof brengen, maar dat betekent wel dat het Geloof ons niet zo maar komt aanwaaien. We moeten er dus wel wat voor doen, zoals ik dat al eerder in een bijdrage op dit blog heb geschreven. Er wordt in het Boek Genesis niet voor niets gewaarschuwd dat het voor de mens moeite zal kosten om van de Aardbodem iets verbouwd te krijgen. Christus legt dit uit in dezelfde symboliek in de parabel van de zaaier. We zijn immers maar zwakke mensen die veel genade van God nodig hebben om ons te weren tegen het kwaad. We moeten ons Geloof laten groeien, laten wortelen (verdiepen) en we moeten het Geloof vooral voeden, o.a. via de H.Sacramenten. Maar de rede is net zo belangrijk in de groei van ons Geloof.

Voor velen misschien een moeilijke klus, maar deze klus is zeker niet onmogelijk. God laat immers niet toe dat de mens boven zijn krachten wordt beproefd. Dat moeten we nooit vergeten.