donderdag 31 oktober 2013

Noli Recusare Laborem

Het zijn geen makkelijke tijden voor de Kardinaal Aartsbisschop, Wim Eijk. Een groot gedeelte van lieden die zich plotseling opeens betrokken voelt bij de zaak HuisintVeld, en die al niets te zeggen heeft over bestuurlijke zaken in de Kerkprovincie, gaat opeens een brief schrijven, wil graag een besluit 'terugdraaien' en ook andere woord-goochelaars die zich eveneens plotseling aandienen en met de zaak gaan bemoeien.

Nee, het is niet eenvoudig om als goede priester je werk goed te doen in dit land. In 45 jaar tijd werd de Nederlandse Kerk van binnenuit overgenomen, waardoor er op Sacramentsniveau een grote chaos en wildgroei mogelijk was. Ingrepen van bovenaf bleven zo veel mogelijk uit (behalve in Roermond en Haarlem dan), maar sommige andere 'bestuurders' staken niet onder stoelen of banken dat zij de Kerkelijke Banier haatten en dat er dus een tijd voor 'verandering' was aangebroken: je zag dat op diocesaan niveau, maar ook op het niveau van de kloosters. Het gevolg van deze vijandelijke overname was dat honderdduizenden trouwe katholieken hun eigen Kerk werden uitgejaagd, waardoor een hele generatie voor de Kerk verloren is gegaan. We hebben dat vooral te danken aan figuren die zich te pas en te onpas met de Kerk bemoeiden en het hadden over de 'rigide regeltjes' van 'bovenaf opgelegd', die spraken over de wijze van 'autoritair besturen' door bisschoppen, die spraken van 'gelovigen die in de kou terecht kwamen' van 'teruggedraaide klokken' spraken en natuurlijk moest men niets hebben van de 'dogma's' die door de Kerk waren 'opgelegd'. 

Je kunt intussen een woordenboek samenstellen van uitdrukkingen die deze gevallen katholieken steeds opnieuw gebruiken, en daar zijn ook nieuwere uitdrukkingen bij die vervolgens tegen diezelfde Kerk en haar bestuur worden ingezet. Uitdrukkingen zoals: 'onbegrip, verontwaardiging en boosheid' en 'blijmoedig in het geloof staan' en vooral wordt er volgens deze critici op bestuursniveau gestreefd naar 'macht'.

Nee, het is niet eenvoudig om heilig te worden. Het moeilijkst is dat te bereiken als je bisschop of Aartsbisschop bent in een land als Nederland. De complete media met hun lakeien vallen dan over je heen als een zaak als HuisintVeld zich aandient. Maar gelukkig is Wim Eijk niet bang. Hij is ook geneesheer en heelmeester, maar wel een heelmeester die geen stinkende wonden maakt. Hij weigert het werk tenminste niet.