dinsdag 22 oktober 2013

De parabel van de onrechtvaardige rechter

Je kunt stellen dat de arme weduwe, die in het H.Evangelie voortdurend bij de onrechtvaardige rechter aanklopt om recht over haar zaak te spreken (zie daarvoor Lucas 18;1-8), een zeker geloof moet hebben gehad in die rechter. Anders kom je daar niet en zoek je het heil ergens anders. Jesus gebruikt deze parabel om aan te duiden dat de gelovigen altijd bij God moeten aankloppen, en dat zij niet moeten ophouden maar moeten volharden in het gebed. Jesus geeft hier niet aan dat God onrechtvaardig is, maar gebruikt dit item als een soort controverse, waardoor tegenstellingen in de parabel makkelijker in het geheugen van de toehoorder achterblijven. Maar wat hoor je tegenwoordig allemaal niet? "Ik bid niet meer" en "bidden heeft toch geen zin gehad". Deze mensen vallen in een soort ongeloof, en het is juist Jesus die ons waarschuwt niet die kant op te gaan. Hij zegt immers niet voor niets: "Zal de Mensenzoon het Geloof op Aarde vinden?"

Voor een Christen zal het voortdurend vragen naar een oplossing voor zijn zaak best een zware beproeving zijn, maar ook hier geeft Christus uitsluitsel: "Hij zal hun spoedig recht verschaffen".

Laten we daarom trouw blijven aan de beginselen van het Evangelie (net zoals de H.Apostel Paulus in zijn brief ook schrijft in 2 Timoteus 3;14 - 4;2 ), want zonder trouw kunnen we alles verliezen. Luisteren we daarom ook niet naar die stemmen die onze trouw proberen te ondergraven. Ook voor uw blogschrijver geldt daarom het volgende advies: "blijf bidden, blijf vertrouwen op God". Wie zo doet, zal zeker door God in deze wereld en de toekomende rijkelijk worden beloond.