dinsdag 8 oktober 2013

Aartsbisdom Utrecht schorst priester

Gisteren vernam ik via de media dat een disciplinaire maatregel is opgelegd aan Pater Harry Huis in ´t Veld O.P., wegens het op ongeldige wijze celebreren van de H.Mis. 
Tijdens de H.Eucharistie van Witte Donderdag werden belangrijke onderdelen en het Eucharistisch Gebed volledig weggelaten en dus heb je geen geldige H.Mis meer. Het Aartsbisdom kreeg daarop klachten binnen, en het Aartsbisdom handelde overeenkomstig de richtlijnen die al jaren eerder door de Apostolische Stoel zijn uitgevaardigd. Concreet betekent dit dat overtredingen kunnen worden bestraft volgens de richtlijnen van Redemptionis Sacramentum waarin het misbruik van de H.Liturgie wordt aangepakt. Het doel van dit document is (om iedereen die dit aangaat) dat de Liturgische voorschriften in acht worden genomen. Het document beschrijft ook Canonieke straffen indien er sprake is van ernstig misbruik. Gelukkig heeft het Aartsbisdom nu in het bovengenoemde geval ingegrepen, want de betreffende Pater mag 1 jaar lang de H.Mis niet meer voorgaan. 

De reden van dit ingrijpen van de Apostolische Stoel ligt in de vele decennia binnengekomen klachten dat de H.Sacramenten (en speciaal die van de H.Eucharistie) op ongeldige wijze werden "gevierd". Hoewel er vaker is gewaarschuwd de Liturgie in acht te nemen (het Tweede Vaticaans Concilie waarschuwt al hiervoor), vonden bepaalde priesters toch dat met het gerommel in de H.Liturgie moest worden doorgegaan. Uiteindelijk kon het niet uitblijven dat er wel een reactie uit Rome moest komen, en die kwam ook. Het bestuur van de betreffende parochie vindt de straf veel te zwaar (wij echter niet). Het moet maar eens afgelopen zijn. De gelovigen hebben namelijk recht op geldige Sacramenten, en wie het daar niet mee eens is, kan maar beter een ander kerkgenootschap uitkiezen...

De opmerking van sommige kranten dat de Pater de Consecratiewoorden was "vergeten" is o.i. een bedenksel van een redacteur. Een brandweerman vergeet immers ook niet om de brand te blussen, en men doet het af als een "ach..vergeten"-gevalletje. Maar wie op Witte Donderdag (nota bene de viering van de Instelling van de H.Eucharistie door onze Heer!) het Eucharistisch gebed met de Consecratiewoorden weglaat, laadt op z´n minst de ernstige verdenking op zich zulks opzettelijk te hebben gedaan.

Het moet maar eens uit zijn met deze Liturgische experimenten en wanstaltigheden die al meer dan 40 jaar lang de Nederlandse Kerkprovincie her en der teisteren, en het is maar wat verheugend dat niet alleen de Apostolische Stoel, maar ook het Aartsbisdom Utrecht hierin heeft ingegrepen.

Hieronder de volledige tekst van het Aartsbisdom.
http://aartsbisdom.nl/Nieuws/Pages/Kardinaal-Eijk-neemt-sanctie-tegen-pater.aspx

Opmerking: Uit het bericht van het Aartsbisdom blijkt dat er in de betreffende parochie eerder klachten zijn geweest over Liturgische misstappen waardoor Kardinaal Eijk middels een brief aan alle betrokkenen iedereen heeft gewaarschuwd dat bij herhaling sancties zouden volgen. Het is dus niet waar dat deze sanctie aan bovengenoemde Pater zomaar uit de lucht is komen vallen en dat er geen eerdere klachten in deze parochie zijn voorgekomen, zoals sommigen valselijk beweren.