zondag 15 september 2013

Waarom God het kwade in de wereld toelaat...

Veel ongelovigen en zij die ter kwader trouw zijn aan de Kerk en het Geloof vuren steevast dezelfde vragen af op de gelovigen in de hoop dat zij het antwoord daarop niet weten. Niet iedere gelovige zit met zijn mond vol tanden, want zij zijn wél op de hoogte waarom God het kwaad in de wereld toelaat. 
Een mooi voorbeeld is het Evangelie van de verloren zoon die deze zondag in de Nederlandse kerkprovincie is gelezen. Het gaat hier om het verhaal dat Jesus vertelt aan de Farizeeën die het maar niets vinden dat Jesus met Tollenaars en zondaars eet. Jesus echter laat in de parabel van de "verloren zoon" zien wie de slechte zoon is die alles verbrast (symbolisch de Tollenaar en zondaar) en de zoon die zich altijd keurig aan de regels heeft gehouden (het beeld van de Farizeeër) en God die onder het beeld van de vader op zijn verloren zoon wacht.

In dit stuk hebben we het niet alleen over de Goddelijke Barmhartigheid die onverdiend aan de arme berouwvolle zondaar wordt gegeven door God de Vader, maar meer nog....dat God de Vader het kwade (in het leven van de verloren zoon) toelaat in de hoop dat Hij het kwade, de zonde ten goede weet te keren via de vrije keuze van de verloren zoon. En dat is de reden waarom God het kwade in de wereld toelaat. De mens is immers vrij in zijn keuze geschapen en diezelfde mens maakt niet zelden misbruik van die vrijheid waardoor de zonde in de wereld mogelijk wordt (onder het beeld van de verbrassende zoon die zich met slechte vrouwen inlaat). Het is de mens die de keuze maakt dat de zonde in de wereld komt, en het is dus niet de schuld van God dat het kwade en de dood in deze wereld is binnengekomen. God kan immers niet zondigen en bovendien heeft Hij alles geschapen om te leven. 
Wat God wel kan doen is de zonde om te buigen in het voordeel van de mens, zodat deze het heil en de Hemel kan verdienen (kijk maar eens hoe de parabel afloopt van de verloren zoon!). Maar kijk ook eens hoe diezelfde verloren zoon de beste kleren aankrijgt en stijgt in aanzien!

Het kwade in de wereld zal daarom worden gebruikt om de glorie van God en van de zielen in de Hemel te verhogen en de werken van de Duivel te vernietigen. Wie veel lijdt aan het kwaad, des te hoger zal zijn loon zijn in Hiernamaals. En dit alles dankzij de Ondoorgrondelijke Wijsheid van Gods Voorzienigheid en dankzij Gods Oneindige Barmhartigheid die alles ten goede zal keren!