zaterdag 24 augustus 2013

Verwarring over Geboden Feestdagen in Nederland

Er is - zo is mij gebleken - enige verwarring bij katholieken in Nederland ontstaan over de vraag welke nu de Geboden Feestdagen in de Nederlandse Kerkprovincie precies zijn. Er zijn namelijk verschillende uitgaven te vinden (zoals de opgeheven katholieke agenda van de jaren 90) waar een verkeerd aantal Geboden Feestdagen zijn afgedrukt. Daar sprak men over slechts vier verplichte Feestdagen. Dat aantal klopt niet, want volgens het besluit van de Nederlandse Bisschoppenconferentie zijn het er vijf. Het kan dus zijn dat nogal wat katholieken in Nederland verkeerd zijn geïnformeerd over wat precies de Geboden Feestdagen zijn. Daarom heb ik een lijst gepubliceerd die afkomstig is van RKdocumenten.nl. Daar vindt men ook de integrale tekst van de Bisschoppenconferentie afgedrukt.

De volgende Geboden Feestdagen gelden in Nederland:
  1. Kerstmis (25 december)
  2. Maria de Moeder van God (1 januari)
  3. Hemelvaartsdag (40 dagen na Pasen)
  4. Maria Tenhemelopneming (15 augustus)
  5. Allerheiligen (1 november)
Het zal opvallen dat in sommige vroegere publicaties nummer 2 (Maria de Moeder van God (1 Januari)) ontbreekt in het lijstje van Geboden Feestdagen in Nederland. Het is om die reden dat ik deze lijst hier nu publiceer om zo een eind te maken aan de verwarring.
Op die Geboden Feestdagen zijn de katholieken verplicht om de H.Mis op die dag bij te wonen. Voor Maria Tenhemelopneming en Allerheiligen geldt geen verplichting om zich te onthouden van verboden werk en bezigheden.