donderdag 21 februari 2013

Zijn de Duitse bisschoppen stekeblind geworden?

De voors- en tegens van het gebruik van contraceptiepillen heeft nu ook de Katholieke Kerk binnen haar geledingen gekregen. Hoewel begrijpelijk is dat de Duitse bisschoppen hun eigen inbreng hierin hebben, is de vraag gewettigd of de Kerk niet bezig is zichzelf weer te kort te doen. De bisschoppen in Duitsland vinden het goed dat de z.g. Morning After Pill wordt voorgeschreven aan vrouwen die verkracht zijn. De bedoeling van deze pil is dan om innesteling te voorkomen. Maar de vraag rijst nu of de bisschoppen zich niet blind hebben gestaard op één bepaald fenomeen van het gebruik van die pil, waardoor nu - door hun toestemming - een hele scala van mogelijkheden tot misbruik wordt geopend. Om daar een voorbeeld van te geven kunnen we naar de legalisering van de abortuspraktijk kijken. In de jaren 80 van de vorige eeuw was de Nederlandse bevolking tegen abortus, maar om het aanvaard te krijgen werd "verkrachting" geïntroduceerd  precies zoals het nu ook gebeurd is bij de Duitse bisschoppen die het gebruik van de Morning After Pill hebben goedgekeurd. Ook daar werd "verkrachting" geïntroduceerd, met het gevolg dat precies het zelfde gebeurde als bij de abortus: het werd getolereerd. Maar hierdoor werd wél de deur open gezet naar een glijdende schaal in de abortuspraktijk. Een glijdende schaal die zijn weerga in de geschiedenis niet kent. Nu worden geen kinderen meer geaborteerd wegens "verkrachting" maar wegens het hebben van een Hazenlip of een Open ruggetje.

Diezelfde glijdende schaal gaat nu geheid komen in het toestaan van de Morning After Pill, ook daar zal de praktijk gaan uitwijzen dat er natuurlijk niet altijd sprake zal zijn van "verkrachting" totdat het woord helemaal is verdwenen, net zoals bij de abortus. Bovendien is het nog maar de vraag wie gaat controleren of er inderdaad sprake is van "verkrachting", want dit begrip kan je als vrouw zo gebruiken om een Morning After Pill voorgeschreven te krijgen (en met goedkeuring van de bisschoppen!). Met andere woorden: wie garandeert dat er geen misbruik wordt gemaakt van deze goedkeuring? En de bisschoppen moeten gaan uitkijken: want als er maar 1 embryo de nek wordt omgedraaid via de Morning After Pill, dan zullen zij rekenschap moeten geven op de Laatste Oordeelsdag! 

Het is om die reden dat wij zelf volledig achter de beginselen van Humanae Vitae blijven staan, dat wij de Morning After Pill in alle gevallen zullen afwijzen, en dat wij onverkort blijven staan achter de Katholieke Leer, zonder maar één druppel water bij de wijn te willen doen!